Det här är bloggen om äggallergi. Om andra matallergier också, men framförallt om ägg. Ett av våra mest självklara livsmedel som i allra värsta fall kan leda till en livshotande anafylaxi. Via bloggen vill jag också inspirera och dela med mig av min familjs erfarenheter. Och andras. Självklart kommer även ett och annat recept dyka upp. All allergifakta under flikarna är hämtad på Livsmedelsverkets hemsida, www.livsmedelsverket.se .
tisdag 5 maj 2015
Äggprotein i stekos
Min dotter har aldrig reagerat om man knäckt ett ägg, eller ätit ett ägg bredvid henne. Däremot mår hon illa om vi steker eller kokar ägg. Inte så att hon blir sjuk men så att hon väljer att lämna köket. Det har visat sig att äggprotein är lika aktivt efter kokning och stekning som i rå form. Liten notis i senaste Allergia (nr 3 2015). Stekoset hjälper ju dessutom till att sprida äggproteinet i luften. I vissa livsmedel minskar ju allergenet vid tillagning, gäller då inte ägg alltså. Det kan ju vara extra bra att ha koll på för den som dessutom riskerar att få en reaktion som påverkar andningen.
Etiketter:
kokt ägg,
stekos,
stekt ägg,
äggprotein
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar