Äggallergi

Allergi mot ägg är särskilt vanligt hos små barn och många växer ifrån sin allergi. Men det finns de som får leva med den under resten av livet. För vissa dämpas den något med åldern, hos andra riskerar den att bli svårare. Eftersom ägg kan förekomma i många olika livsmedel som glass, bröd och pasta, är det viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen noga.

Vad är allergi mot ägg?

Vid allergi mot ägg reagerar man oftast på äggvitans proteiner. Äggallergi uppträder ofta redan hos små barn, men förekommer också hos äldre barn och vuxna. Det är oklart hur vanligt det är med allergi mot ägg. Vissa uppgifter tyder på att äggallergi drabbar från 0,5 till 2 procent av barnen. Många barn växer ifrån sin allergi medan några får behålla sin äggallergi i vuxen ålder.
En mindre vanlig allergi är allergi mot proteiner i äggulan. Har man den typen av allergi är det vanligt att man också är allergisk mot kyckling och hönskött.

Symtom

Typiska symtom vid äggallergi är hudreaktioner som eksem. Man kan också få astma, kräkningar, ont i magen och diarré. Svåra allergiska reaktioner, också med dödlig utgång, har förekommit men är ovanliga..


Källa:  http://www.livsmedelsverket.se/