Äggfri kost

Om ägg ingår i ett livsmedel måste det stå i ingrediensförteckningen. Därför är det alltid viktigt att läsa ingrediensförteckningen. I en äggfri kost måste man utesluta allt som innehåller ägg, som pannkakor och omeletter. Bröd och konditorivaror kan vara bakade på ägg, liksom maränger. Bröd kan även vara penslat med ägg. Ströbröd, liksom panering, kan innehålla ägg. Pajfyllning består ofta av äggstanning. En del pastasorter innehåller ägg, liksom en del såser, som majonnäs. Glass kan innehålla ägg och sorbet kan innehålla äggvita.

Det allra mesta går att laga utan ägg. Men när ägg är absolut nödvändigt som bindemedel går det alldeles utmärkt att använda sig av Orgran No Egg. Det är en fantasktisk äggersättning för alla som gillar att baka men inte kan använda vanligt ägg. No Egg kan vara svårt att få tag på men finns i de flesta välsorterade mataffärer och i hälsofackhandeln.

Produkten är australiensisk och företaget heter Ogran http://www.ogran.com/ . Dessutom säljer Ogran både glutenfria och laktosfria livsmedel.

Lysozym

Lysozym, E 1105, kommer från ägg och används som konserveringsmedel i ost. Vissa utländska ostar har innehållit lysozym utan att detta deklarerats och gjort att äggallergiker fått reaktioner. Man räknar med att cirka en tredjedel av dem som är allergiska mot ägg reagerar mot lysozym. Att konserveringsmedlet E 1105 kommer från ägg måste framgå av ingrediensförteckningen.

Källor:
http://www.livsmedelsverket.se/ 
http://www.ogran.com/