Flera fällor kan du läsa om under på sidan "Äggfri kost" men jag ska här nämna några som vi råkat ut för och som vi därför alltid är extra vaksamma på. Jag lämnar kommentarsfältet öppet för dig att komma med egna tips om du känner till fällor som jag missat att nämna här. Då lägger jag i så fall till den informationen på sidan.
Ta för vana att alltid läsa ingrediensförteckningen! Ägg, eller spår av ägg, kan dyka upp i de mest udda produkter. För många år sedan hittade vi ägg i mikropopcorn. Numer poppar vi alltid egna av majs, vet därför inte om det förekommer längre.
Lysozym E1105 används som konserveringsmedel i vissa hårdostar. Här i Sverige är den största fällan italiensk parmesanost som idag används mycket i matlagning. Att parmesanost ofta även finns i pesto, är det många som inte känner till. Var därför extra uppmärksam om det är pesto i maten.
Hönsbuljong. Numer ska det uppges att buljongen innehåller ägg, men jag vet att det inte alltid varit deklarerat. Vi undviker därför alltid hönsbuljong.
I pizzadeg, ibland. Vi har råkat ut för tillbud efter att ha ätit pizza som enligt restaurangägaren varit garanterat äggfri. Men ganska nyligen har jag fått veta att vissa pizzerior ibland använder ägg i degen. Det är inte så vanligt men eftersom det förekommer så bör du absolut kolla det. I fryspizzor som du köper i mataffären är det däremot mycket vanligt.
Och dubbelkolla alltid fast ett bageri eller en god vän garanterar att bakverket är äggfritt. Ofta tänker folk inte på att nämna ägget som bullarna penslades med. Min dotter har vi två tillfällen ätit bullar som bagaren sagt varit äggfria, visat sig vara penslade med ägg. Den ena gången var det en skolkamrats mamma, den andra gången på ett bageri där vi ofta handlar bröd och de känner oss väl. Båda gångerna slutade det med akutfärd till sjukhuset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar