Det här är bloggen om äggallergi. Om andra matallergier också, men framförallt om ägg. Ett av våra mest självklara livsmedel som i allra värsta fall kan leda till en livshotande anafylaxi. Via bloggen vill jag också inspirera och dela med mig av min familjs erfarenheter. Och andras. Självklart kommer även ett och annat recept dyka upp. All allergifakta under flikarna är hämtad på Livsmedelsverkets hemsida, www.livsmedelsverket.se .
tisdag 5 maj 2015
Äggprotein i stekos
Min dotter har aldrig reagerat om man knäckt ett ägg, eller ätit ett ägg bredvid henne. Däremot mår hon illa om vi steker eller kokar ägg. Inte så att hon blir sjuk men så att hon väljer att lämna köket. Det har visat sig att äggprotein är lika aktivt efter kokning och stekning som i rå form. Liten notis i senaste Allergia (nr 3 2015). Stekoset hjälper ju dessutom till att sprida äggproteinet i luften. I vissa livsmedel minskar ju allergenet vid tillagning, gäller då inte ägg alltså. Det kan ju vara extra bra att ha koll på för den som dessutom riskerar att få en reaktion som påverkar andningen.
Mer nötprat
En nyanserad, kunnig och ödmjuk artikel om nötallergi kan du läsa om i senaste numret av Allergia . Professor Magnus Wickman professor vid Karolinska institutet och barnallergolog på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm ligger bakom det provokationstest som man gjort på luftburen nötallergi. Testet visade små reaktioner och inga livshotande. Skillnaden på denna artikel och TV4-doktorns uttalande är respekt och kunskap kring de drabbades oro.
Jag har inte tillräcklig kunskap för att ha någon åsikt om de riskbedömningar som görs. Men jag har en allmän reflektion och det är den dödsskräck som många kanske går runt med helt i onödan. Jag tycker också att det är lite märkligt att diskussionen så mycket handlar om att det är besvärligt för omgivningen att anpassa sig. Det måste väl ändå vara värre att leva med ett potentiellt dödshot. Som dessutom kanske inte ens är reellt. Kanske lever du med en obefogad skräck?
Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att leva med ett potentiellt dödshot . Det måste ju givetvis alltid göras individuella bedömningar och visst finns det en faktiskt risk för livshotande anafylaxi för vissa. Men gäller det alla som idag lever sina liv med oro och olika begränsningar? Att tro att du riskerar att dö om du kommer i kontakt med ett visst livsmedel, begränsar ditt liv och din vardag väldigt mycket. Jag vet av egen erfarenhet.
Läkarna har enormt stort ansvar och jag är ödmjuk inför att de ibland tar det säkra före det osäkra. Men hur många av de som idag går runt med adrenalinsprutor i väskan, är rädda helt i onödan?
Etiketter:
allergolog,
anafylaxi,
Anapen,
forskning,
handikapp,
nötallergi,
potentiellt dödshot,
riskbedömning
fredag 24 april 2015
TV4:s husdoktor är oroväckande okunnig
Jag tror inte att jag hör rätt när jag ser TV4 nyheternas inslag om allergi. Nyhetsmorgons egen så kallade husdoktor gör flera okunniga uttalanden. Se inslaget här:
http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3113135&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se
Det finns inte någon som frivilligt lever med en livshotande allergi, eller luras om detta som det påstås i programmet. Hanna Roth som är styrelseordförande i Unga Allergiker debatterar med TV4- doktorn och det är rent häpnadsväckande hur han viftar bort hennes egen erfarenhet och kunskap om hur det är att leva med livshotande nötallergi. Mer om den debatten går att läsa om på matallergier.se .
Att okunskapen är stor är ju inget nytt. Inte heller att alla läkare inte är specialister på allergier. Flera uttalanden i inslaget är för oss invigda rent häpnadsväckande. Bara det att man tycks sätta ett likhetstecken mellan jordnötter och nötter.
Det anmärkningsvärda här tycker jag är att TV4:s nyhetsredaktion inte har gjort sin research ordentligt. Som till exempel att istället för att ta in en expert på området, en allergolog, har sådan tilltro till sitt eget nyhetsprograms husdoktor. Med stor självsäkerhet uttalar han sig sedan med väldig okunskap om allergisjukdomar, medicinering och hyposensibilisering , en behandling som än så länge endast görs på ett fåtal allergener. Enligt TV4-doktorn låter det som att alla allergiker kan gå igenom en behandling för att bli bättre.
När det gäller allergisjukdomar finns inga enkla svar och få så kallade sanningar. Mycket forskning pågår och i våra möten med vården upplever jag att även expertisen har stor ödmjukhet inför nya forskningsresultat och ny kunskap. Och fast kunskapen idag är större än för bara tio år sedan visar det här bara hur viktigt det är att fortsätta sprida information och skapa media utrymme för den här typen av diskussioner.
Etiketter:
allergolog,
anafylaxi,
Anapen,
andnöd,
flyga,
forskning,
jordnötsallergi,
nötallergi,
okunskap,
TV4
söndag 19 april 2015
På resa
Att resa ut i världen med en allvarlig matallergi kan kännas omöjligt, men ofta går det fint. Fast det kräver ju en del planering. Vi har rest mycket i både Europa och USA.
Börja planeringen redan när du bestämmer resmål. Vi har ännu inte vågat åka till ett riktigt exotiskt resmål. Det kan vara långt till sjukvård och svårt att laga egen mat. Det har varit viktigt att boka boende med minst ett litet pentry. Under en lång bilresa i USA klarade vi oss också genom att bo på motell med mikrovågsugn, vattenkokare och liten kyl. Med lite kreativitet och inte så höga gourmetkrav gick det att laga mat där också.
Se alltid till att ha en extra dos av alla mediciner och läkarintyg för att få ta medicinerna ombord om du ska ut och flyga. Det är extra viktigt om du behöver ha med dig din andrenalinspruta på flyget. Ska du flyga långt och behöver äta under tiden, har de aldrig kunnat garantera äggfri kost. Vi har fått ta med egen matsäck.
Väl framme har vi alltid haft lite "nödproviant" hemifrån, som bröd och pasta. Det kan ta lite tid innan man hittar närmsta mataffär. Huvudsakligen har vi lagat egen mat, men vi har även ätit på restaurang. Det är alltid läskigt och innebär ju en liten risk, men det har gått bra hittills. Det kräver att man kan göra sig förstådd och att det tas på allvar. Vi brukar inte välja de allra billigaste restaurangerna, utan ställen som man hoppas har god hygien i köket. Det är ju extra viktigt för en allergiker. Att spontant smaka på exempelvis streetfood gör vi inte på dom här resorna. Och liksom när man är på resande fot här hemma, är det matsäck som gäller under dagarna.
Våra resor har varit underbara och eftersom vi måste laga så mycket mat själva, får vi alltid möjlighet att lära känna landets lokala livsmedelsaffärer och matmarknader. Det är en reseupplevelse i sig.
I höst ska min dotter och jag till Sydkorea. Det blir kanske lite för spännande med tanke på hennes allergi men det kommer säkert att gå fint. Vi har bokat lägenhetshotell inte långt från en stor supermarket.
Snart är hon vuxen och måste ta eget ansvar på sina resor. Jag hoppas att hon vågar ge sig ut i världen. Med lite planering så vet hon ju att det funkar. För henne i alla fall. Hon har redan för ett par år sedan åkt på en språkresa till Spanien. Noggranna förberedelser, fantastiska lärare och en underbar värdfamilj gjorde hennes resa oförglömlig.
Etiketter:
Anapen,
flyga,
planera,
resa,
restarangbesök
Plats:
Stockholm, Sverige
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)